Tijdens een vakantie veertig jaar geleden in de Ardèche vond ik in een vintage winkeltje in Aubenas twee kleine schildjes met daarop afgebeeld het thema “ora et labora” ofwel “bid en werk”.

Ora et labora is van oorsprong de kloosterregel van de Benedictijnen in de zevende eeuw en is lang als een goede christelijke levenshouding gezien.

Toen ik deze schildjes kocht waren ze al oud. Ik vermoed dat ze ergens in het begin van de vorige eeuw zijn gemaakt. De afbeeldingen daarin zijn gekopieerd uit schilderijen van Jean-Francois Millet (1814-1875): the Angelus en the Gleaners.

Deze duidelijk gedateerde afbeeldingen daagden me uit hier een hedendaagse variant van te maken. Tijdens de fotografie workshop deze zomer in L’Huy Préau (www.preau.nl) ging ik hiermee aan het werk.

Het bidden is anno 2017 door velen vervangen door meditatie en het handmatige werk op het land wordt nu met mechanische hulpmiddelen gedaan.

Om een passende meditatie foto te maken zocht ik een geschikte locatie, tijdstip en model.

Charlotte van der Sluis (www.charlottevandersluis.com) was die week in Préau en heeft veel ervaring met meditatie. Ik vroeg haar onder de grote eik van Préau te gaan zitten. Het moest net voor zonsondergang zijn zodat het licht dan onder de ruim overhangende takken op Charlotte kon schijnen en natuurlijk ook vanwege de warm-rode gloed. Op de achtergrond zie je, in plaats van de oorspronkelijke kerktoren, nu het hoofdgebouw van Préau.

Het beeld werd hierdoor precies zoals ik had gehoopt.

Voor de afbeelding met de traktor had ik veel geluk! Toen we in Frankrijk aankwamen waren praktisch alle akkers al gemaaid. Toevallig liep ik met de camera langs een klein terrein, waar nog wat hooi met een traktor van het veld werd gehaald. De traktor reed in de volle zon en werd bestuurd door een sterke jonge man: weer een ideaal plaatje.

Tot slot had ik nog met photoshop een kopie van de rand van de schildjes gerestaureerd en daar de twee nieuwe afbeeldingen ingeplakt, waarmee de hedendaagse versie van ora et labora is gecreëerd!